Американската актриса Анджелина Джоли е продала "Кулата на джамията Ал-Кутубия", картина на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, която той в миналото подарил на бившия президент на САЩ Франклин Рузвелт.

Платното е продадено за рекордната за работите на британския  държавник сума от 11,5 милиона долара (8,28 милиона паунда), според уебсайта на аукционната къща Christie's.

Съобщава се, че първоначално платното е била оценено на 1,5-2,5 милиона паунда (2-3,4 милиона долара).Според съобщение на уебсайта на аукционната къща картината е нарисувана и подарена на Рузвелт през 1943 г., след което е наследена от сина му Елиът. По-късно тя е принадлежала на редица собственици и е била част от няколко изложби, като е придобита от семейството на Джоли през 2011 г.

Както съобщава Christie's в Twitter, това е единствената картина, нарисувана от Чърчил по време на Втората световна война.

Картината изобразява залез над най-голямата джамия в Маракеш, Мароко, построена през 12 век, с планини на заден план.

Предполага се, че британският премиер е нарисувал тази картина след конференцията в Казабланка през 1943 г. и след това я е подарил на американския президент за спомен.

Самоличността на купувача все още е неизвестна.

Превод и редакция: БЛИЦ