Разработената в Оксфордския университет ваксина срещу коронавирус има само 50% шанс за успех. Това обяви Ейдриън Хил, ръководител на проекта.

Хил каза, че екипът, разработващ ваксината има проблеми, които могат да им попречат да създадат ваксината срещу COVID-19 до септември, както бе обявено по-рано.

"В момента съществува 50-процентна вероятност изобщо да не постигнем никакви резултати", настоя той, добавяйки, че преди това са говорили за 80-процентен шанс за успех.

Професорът отбеляза, че поради факта, че разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса.

Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина.

Ваксината, която се разработва в Оксфорд, се тества при хора от 23 април.

Очаква се през юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни.

Ако всичко върви по план, през септември 30 милиона жители на Великобритания, тоест малко по-малко от половината от населението, ще имат достъп до ваксината.