Разпадането на Ислямска държава много силно стимулира процесите на трансфер на онези елементи от Ислямска държава, които успяха да избягат от епицентъра - Сирия най-вече. Това, което се сочи като безспорна истина това е създаването на отделни клонове на Ислямска държава, включително и в Европа, като основната ядка си остава Скандинавия, по-скоро Швеция. Това коментира в ефира на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.
Според него, терористът, който извърши нападение във френския град Треб днес, активно е сърфирал в джихадистки сайтове, тоест той е имал е афинитет към съответната радикализация. От там той е възприел определени компоненти за това как би се действало, коментира Чуков. Той даде пример с отвличането на автомобил, което беше правено от терористи при други нападения във Франция.
 

„В тези три престъпления, които направи терористът, вече застреляният терорист, очевидно, че се открояват отделни компоненти на поведение на терористичен акт, осъществен от боец на Ислямска държава“, коментира той.