Арабската коалиция, водена от Саудитска Арабия, е обявила, че е започнала да бомбардира столицата на Йемен Сана в отговор на ударите на шиитското движение "Ансар Алла" (хусити) по територията на ОАЕ.

В изявление на коалицията, цитирано от телевизионния канал Sky News Arabia в ОАЕ, въздушните удари се определят като "отговор на заплахата и военна необходимост". Съобщава се, че бомбите са насочени към "лидери на терористи".

 "Военновъздушните сили на коалицията провеждат денонощна операция в небето над Сана. Призоваваме цивилните граждани за тяхна безопасност да стоят далеч от военните лагери и сборища на хусити", цитира тв каналът изявлението на коалицията.

 Твърди се, че изтребители F-15 са унищожили две пускови установки за балистични ракети, които са били използвани за нанасяне на удар по ОАЕ.

Телевизионният канал "Ал-Масира", контролиран от ръководството на "Ансар Алла", съобщи, че по първоначални данни при нападението са убити четирима души, а петима са ранени.

 По-рано в понеделник в столицата на ОАЕ Абу Даби избухнаха серия от експлозии, които според местната полиция са причинени от нападение с дронове.

По-специално, три резервоара за гориво се взривиха в близост до складовете за гориво на Националната петролна компания на ОАЕ, а друга експлозия предизвика малък пожар в района на новите сгради на летището в Абу Даби. Трима души - един пакистанец и двама индийци - бяха убити, а други шестима бяха ранени.

По-късно управляващото в Северен Йемен шиитско движение "Ансар Алла" (хусити) потвърди, че е използвало дронове с поставени мини, за да удари летища в Абу Даби и Дубай, заплашвайки с нови нападения стратегически важните обекти на ОАЕ.

Според Яхия ал-Сария, говорител на Министерството на отбраната на хуситите, за провеждането на операцията са използвани пет балистични ракети и голям брой дронове.

 В Йемен въоръжената конфронтация между правителствените сили и хуситите продължава от август 2014 г. От 2015 г. насам на страната на правителството се сражава и арабска коалиция, водена от Саудитска Арабия и ОАЕ.

Въпреки че преди това ОАЕ обявиха, че прекратяват участието си във военните операции в Йемен, те оставиха свои военни във военните бази, които са установени в йеменските пристанища.

През последните седмици ОАЕ участват в сраженията на страната на правителството срещу хуситите в няколко йеменски провинции, включително и във възстановяването на правителствения контрол върху райони в югоизточната провинция Шебва.

Превод и редакция: БЛИЦ