В Украйна са уверени, че Русия няма да посмее да стреля по корабите на НАТО.

Олексий Арестович – съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, посочи възможните стъпки за деблокиране на украинските пристанища в Черно море. Пред журналисти той каза, че флотът на НАТО ще помогне за намиране на маршрути за излизането на корабите.

Арестович направи изявлението си докато тече кризата, предизвикана от невъзможността на Украйна да изнася реколтата си от зърно.

„Ако сериозно бъде поставен въпросът за деблокирането на украинските пристанища и транспортирането на хранителни стоки от там, това ще означава непосредствено въвличане на силите на НАТО в деблокирането на Черно море”, заяви съветникът на кабинета на Зеленски.

По думите на Арестович, проблемът се деблокирането на украинските пристанища и транспортирането на товарите от там е много остър и изисква „сериозно” решение. Според него това е реалистично, само ако в операцията участват кораби на НАТО.

Арестович изрази увереност, че командването на руския черноморски флот няма да посмее да открие огън по корабите на Алианса. В противен случай НАТО ще нанесе ответен удар, убеден е той.

„Ако посмеят да направят това, ще се сблъскат със съответната реакция. Най-вероятно няма да стрелят”, сигурен е Арестович.

По-рано членове на Конгреса на САЩ се обърнаха към президента на САЩ Джо Байдън с призив за изграждане на хуманитарен коридор в Черно море за износ на натрупаната зърнена реколта от Украйна.