Руската журналистка Марина Овсянникова, която стана известна с появяването си в пряк ефир с плакат с призив срещу войната в Украйна, е била задържана вчера. Това съобщиха нейни близки и нейният адвокат, предаде „Франс прес“.

Няма официално съобщение за причините за задържането, но то бе извършено няколко дни след като Овсянникова протестира сама край Кремъл, издигайки плакат с критика срещу войната в Украйна и президента Владимир Путин.

Каква ще е съдбата на руската журналистка, която нахлу в ефир с антивоенен плакат?

"Марина бе арестувана. Няма никаква информация за местоположението ѝ", казаха от антуража на журналистката в канала ѝ в "Телеграм". Това съобщение е придружено от три снимки, на които се вижда как 44-годишната жена бива отведена към бял фургон от двама полицаи.

Адвокатът ѝ Дмитрий Захватов потвърди за РИА "Новости", че клиентката му е била арестувана. "Предполагам, че това е свързано по един или друг начин с протестната ѝ акция", каза той и добави, че не знае къде се намира тя.

В петък Овсянникова публикува в "Телеграм" снимки как е застанала до Кремъл с плакат, на който Путин е наречен "убиец" заради смъртта на украински деца.

Протест за Украйна: Жена нахлу в ефира на руската телевизия с антивоенен плакат (ВИДЕО)

Тя стана световно известна в средата на март, след като се появи във вечерните новини на прокремълската телевизия, за която работеше, с плакат, критикуващ пропагандата на руските медии за войната в Украйна.

По-късно тя бе пусната на свобода, след като ѝ е наложена глоба.

Кадрите с тази нейна проява обиколиха света и много хора приветстваха смелостта на журналистката в контекста на репресирането на всеки критичен глас в Русия.