Китайски археолози по време на разкопки в провинция Хунан в центъра на страната откриха гробница, датираща от управлението на Северната династия Сун (960-1127 г. сл. Хр.), В която е построен "мост към подземния свят" за погребаната брачна двойка.

Информационната агенция Синхуа съобщи за откритието. Направено е в село Нанфентан, разположено в близост до град Нинсян. Археолозите са открили гробница на възраст около 1000 години, принадлежаща към Северната династия Сун.

Вътре бяха открити скелети, вероятно от съпрузи, погребани заедно. Според провинциалния Научно-изследователски институт за културни реликви и археология гробницата е част от голям погребален комплекс, който е открит през 2007 г. Този обект обаче е намерен едва тази година, когато в близост до селото започна строеж за магистрала.

Гробницата се състои от две погребални камери, които са свързани помежду си с миниатюрен прозорец. В древен Китай такива прозорци се наричали приказни или магически мостове. Според Ян Нингбо, научен сътрудник в института, „приказният мост“ е построен така, че двойката да може да продължи брака си в отвъдното.

В същото време археологът отбелязва, че семейните погребения по това време са широко разпространени. „Приказният мост“ обаче е много рядък в такива гробници.

Между другото, в същия район е разкопана и друга гробница, която вероятно се свързва с периода на управлението на Източната династия Хан (25-220 г. сл. Хр.). В него археолозите са открили 13 обредни предмета, включително метал и керамика.

Превод: БЛИЦ