Археолози откриха широка мрежа от подводни руини, представляващи останките на древен римски град, познат някога като Неаполис. Градът е бил заличен от лицето на земята от мощно цунами преди около 1700 години.

Драматичните подводни открития включват улици, монументи и около 100 резервоара, използвани за производството на гарум – ферментирал сос от риба, популярен деликатес в древен Рим и Гърция. Това вероятно е било съществено перо в икономиката на Неаполис.

Експедиции в търсене на Неаполис се осъществяват от учени на Тунизийския институт за национално наследство и италианския университет "Сасари" и се провеждат от 2010 г. насам, но откритието идва едва сега благодарение на благоприятни метеорологични условия.

„Това е голямо откритие“, казва Мунир Фантар, ръководител на екипа пред Агенция Франс прес. „Находката ни позволява да определим със сигурност, че Неаполис е бил голям център в производството на гарум и осолена риба, вероятно най-големият в древноримския свят.“

Университет Сасари

Университет "Сасари"

Руините се простират на площ от порядък на 200 хиляди квадратни метра (20 хектара), казват учените. Според тях е видно, че Неаполис е бил погълнат от цунами, предизвикано от земетресение на 21 юли 365 г. от н.е.

Това събитие е било документирано от историка Амиен Марселин. За същото природно бедствие се смята, че е предизвикало съществена разруха в Александрия, Египет и на гръцкия остров Крит.

Тъй като по това време не са разполагали с измервателни уреди, историците са описали земетресението като състоящо се от 2 силни тремора, а в наши дни се смята, че по-силният от тях е бил с магнитут от 8 по Рихтер. Знае се, че земетресението е било достатъчно мощно, за да измести о. Крит с 10 метра.

Неаполис е бил официално основан през 5-и век пр. Хр., а името му означава „нов град“ на гръцки. Останките му са открити под водата край бреговете на североизточен Тунис, популярна туристическа дестинация, известна със своите занаяти и най-вече грънчарство.

Градът е сменял владетелите си неколкократно, което го превръща във важен исторически център в региона на Северна Африка.
Това, което прави находката още по-интересна и значима, е липсата на много писмени римски сведения за града, вероятно по политически причини …

Хората от Неаполис са били в коалиция с картагенците по време на Третата пуническа война през 149 – 146 г. пр. Хр., преди Рим да победи и да завладее региона.

„Ние търсехме пристанището и подводните наблюдения ни позволиха да различим следи, които ни дават сигурност, че Неаполис е пострадал от земетресението през 365 г.“, казва Фантар пред AFP.

Агенцията е направила видео с кадри от подводните изследвания, които може да видите:Източник: Мегавселена