През този месец Гърция ще намери решение на безизходицата със международни кредитори за своята спасителната програма. Това ще позволи на Атина да намали разходите по заемите и да се върне към пазарите на облигации в края на 2017 година. Това заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ министърът на икономиката Димитрис Пападимитриу.

Неговите прогнози, че Гърция ще се възползва от подкрепата на ЕЦБ и ще може да емитира дълг на външните пазари до края на 2017-а година, изглеждат доста оптимистични през седмица, когато финансовите пазари отчитат увеличаване на нервността относно безизходицата между Гърция и нейните кредитори относно мерките за икономии. Властите в Атина продължават да спорят с кредиторите от еврозоната и с Международния валутен фонд относно дълбочината на фискалните разходи, които Гърция трябва да съкрати, за да изпълни бюджетните цели по отношение на най-новата си спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, одобрена през лятото на 2015-а година.

Ясно послание във всички посоки, но най-вече до Атина, че проблемът с заплахата от Грекзит не е отминал, отправи в сряда германският външен министър Волфганг Шойбле.


Натискът трябва да се поддържа върху Гърция, за да проведе реформи, за да бъде конкурентоспособна, пише в. „Катимерини“.

В противен случай Атина не може да остане в еврозоната, каза Волфганг Шойбле. Той даде ясно да се разбере, че не е възможно да се мисли за "орязване" на гръцкия дълг. Причината е, че европейските договори не позволяват да се прилига за една държава-членка от общия валутен съюз.

"За да направи това, Гърция ще трябва да излезете от еврозоната", предупреди германският финансов министър. Той повтори познатата позиция, че проблем на Гърция не е дългът, но нейната конкурентоспособност.

Източник: факти.бг.