Университетът в Сидни и българският аерокосмически производител EnduroSat се обединиха, за да търсят извънземен живот в най-близката ни звездна система Алфа Кентавър.

Новата мисия беше наречена TOLIMAN според древното арабско име на звездата. Тя беше подкрепена от Breakthrough Initiatives, която също отговаря за мисия, която цели един ден да изпрати сонда с леки платна до звездната система, пише Interesting Engineering.

Планът за мисията TOLIMAN е да търси планети в обитаемата зона около две подобни на Слънцето звезди в системата, Алфа Кентавър A и B, които се намират на четири светлинни години от Земята.

Новата мисия ще разчита до голяма степен на нови сателитни постижения, които ще позволят на микросателитите да заснемат най-близката ни звездна система.

Алфа Кентавър е „примамливо близо до дома“, обясни ръководителят на мисията професор Питър Тътхил от университета в Сидни, който също е работил по проектирането на режима NIRISS Aperture Masking Interferometry за Джеймс Уеб. „Астрономите са открили хиляди екзопланети извън нашата собствена слънчева система, но повечето са на хиляди светлинни години и извън нашия обсег.“

„Модерната сателитна технология ще ни позволи да изследваме нашия небесен заден двор и може би да положим основите за бъдещи визионерски мисии, обхващащи междузвездните празнини до системата на Кентавър.“

До 1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри! Бонусите са важни!
 

Лъчът зад мисията TOLIMAN разработва малък, специално проектиран космически телескоп, способен да взема невероятно точни показания. Той ще трябва да побере телескопа в ограничен обем от само 12 литра, като същевременно запази неговата термична и механична стабилност. 
Междувременно EnduroSat ще разработи системата за доставка за специално създадения минисателит.

В крайна сметка TOLIMAN е мисия за проследяване, което означава, че ще се стреми да открие обитаеми екзопланети, които след това могат да бъдат разгледани по-подробно с помощта на по-мощни обсерватории.

„Всички екзопланети, които открием, че са близо до Земята, могат да бъдат проследени с други инструменти, давайки отлични перспективи за откриване и анализ на атмосфери, химия на повърхността или дори пръстови отпечатъци на биосфера – условните признаци на живот“, обясни проф. Тутхил от института в Сидни за астрономия и училище по физика в изявление за пресата.

Breakthrough Initiatives подкрепи проекта TOLIMAN и има дългогодишен интерес към Алфа Кентавър. Организацията, съоснована от родения в Русия филантроп Юри Милнър, също започна Breakthrough Starshot, инициатива на стойност 100 милиона долара, насочена към разработване на сонда с леки платна, която се ускорява до невероятно високи скорости от лазери, което й позволява да достигне Проксима Кентавър, известна още като Алфа Centauri C само за 20 години.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук