Австрийското министерство на отбраната наскоро издаде предупреждение с опасения от неопределено прекъсване на тока.

Австрийските въоръжени сили бяха прави в последните си прогнози за рисковете за националната сигурност, включително глобална пандемия, терористична атака във Виена и кибератаките бяха част от тези прогнози. Сега военните експерти предупредиха за голямо прекъсване на електрозахранването за неопределено време.
„Въпросът не е дали ще има голямо затъмнение, а кога“, увери консервативният министър на отбраната на Австрия Клаудия Танер.

Затъмнението ще доведе до спиране на работата на светофари, банкомати, телефони, интернет и други услуги, което показва изключителна зависимост от цифровизацията на данните и ежедневната нужда от тези устройства.

По-слабо развитите страни също ще имат сериозни последици, тъй като те могат да останат без ток с часове и хиляди пациенти могат да умрат без жизненоважно оборудване. 

„Една от най-големите заплахи за съвременната държава“, каза австрийският вътрешен министър Карл Нехамер за прекъсването на електрозахранването.

„Затъмнението е огромна заплаха за обществото. И е важно всички служби за спешна помощ като полиция, линейки да продължат да функционират. В случай на прекъсване на електрозахранването основната задача на военните е да предоставят и подкрепят другите служби за спешна помощ “, каза австрийският подполковник Пиер Кугелвайс.

Експерти от Австрия стартираха информационна подкрепа, в която дават жизненоважни съвети какво да имате под ръка в случай на събитие от такъв мащаб: гориво, свещи, батерии, консерви и питейна вода.

„Какво да правим, когато нищо не работи? Когато няма вода или ток. Големите затъмнения имат огромни последици. Чрез тази кампания възнамеряваме да повишим осведомеността сред гражданите и да предоставим ценни съвети “, казаха те.

В момента експертите не са определили прогнозна дата, кога това може да се случи, но Австрия се стреми да бъде напълно подготвена до 2025 г.

Превод: БЛИЦ