Новият австрийски министър на вътрешните работи Херберт Кикъл, представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), предизвика полемика с предложението си кандидатите за убежище да бъдат настанявани "концентрирано" в специални центрове, тъй като използваната от него дума поражда асоциации с нацистките концентрационни лагери, предаде АФП.

На пресконференция във Виена Кикъл предложи да се създаде на "адаптирана инфраструктура, която ще даде възможност за концентрирано настаняване на едно място на хора, подали молба за убежище".

В отговор на журналистически въпроси за използваните от него думи, австрийският вътрешен министър увери, че в никакъв случай не е имал намерение да провокира и предложи като алтернатива израза "групиране на хората" на едно място. Изказването му обаче предизвика бурни реакции в социалните мрежи.
 

 

БГНЕС, архив

 


Правителството на канцлера консерватор Себастиан Курц встъпи в длъжност в средата на декември. Шест министерства са поверени на АПС, включително ключовите ведомства на вътрешните работи, на обраната и на външните работи, припомня АФП.