Русия винаги ще остане важна за Европа, а да се мисли другояче е заблуждаващо, каза австрийският външен министър Александър Шаленберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

Шаленберг защити втората по големина австрийска банка "Райфайзенбанк интернешънъл", като заяви, че е неоснователно да бъде изтъквано, че тя извършва дейност в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да се мисли, че няма да има вече Русия и че можем да се отделим във всички сфери, е заблуждаващо", каза той и добави, че Австрия ще разхлаби връзките, но това "не може да стане за една нощ".

"Достоевски и Чайковски остават част от европейската култура, независимо дали ни харесва или не. Тя ще продължи да бъде най-големият ни съсед. Тя ще остане втората по големина ядрена сила в света", заяви Шаленберг.

По-рано тази година американските санкционни власти започнаха да разследват "Райфайзенбанк" за нейния бизнес, свързан с Русия.

Шаленберг каза, че Австрия е тази, която трябва да реши дали да наложи санкции, и изтъкна, че и други западни банки работят в Русия.

"Австрийските компании трябва да се придържат към австрийските правила, част от които са санкциите на Европейския съюз", каза той.

По думите му "91 процента от западните компании все още са в Русия". "Има достатъчно американски банки, една от тях с името "Банк ъв Америка", които присъстват в Русия", заяви Шаленберг.

Той каза, че предпочита да се прилагат съществуващите европейски санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, вместо да се въвеждат нови мерки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук