Първият от известните автопортрети на Адолф Хитлер ще бъде продаден на търг във Великобритания, пише “Дейли телеграф”.
На малкия акварел, датиран от 1910 г., се вижда човече в кафяв костюм да седи на каменен мост. То няма очи, нос и уши, но благодарение на характерната прическа и инициалите А.Н. над фигурката изкуствоведите са конкретизирали картината.
Аукционната къща Mullocks ще изложи на търга, който ще се проведе на 23 април, общо 13 работи на най-кървавия диктатор на 20 век. По данни на организаторите на аукциона това са основно ландшафтни пейзажи, пълни с цветя и дървета.
Тази част от живописното наследство на Хитлер е била открита от британския войник Уили Маккена през 1945 г. в германския град Есен, където неговата рота е била разквартирувана след края на войната. След това Маккена продал картините на неизвестен купувач и те останали десетилетия в колекцията му.
Британските медии съобщават, че на последния аукцион през 2006 г., на който е била изложена живопис на Хитлер, пет негови рисунки са били купени от руснак с тъмни очила, с висящо плюшено мече на жълтата му раница, посочва РИА “Новости”. /БЛИЦ