Учени са открили разновидност на студоустойчиви бактерии, заради които млякото може да прокисне дори оставено в хладилник, се казва в статия, публикувана в “International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology”.
“Когато започнахме да проучваме батериите в суровото мляко, открихме, че голяма част от тях не са били идентифицирани досега. Описахме една от тези бактерии, Chryseobacterium oranimense, която може да се развива при ниски температури и да отделя ферменти, които развалят млякото”, посочва един от авторите на изследването, д-р Молка Халпърн от университета в израелския град Хайфа, цитирана в съобщение на британското Общество по обща микробиология. Новите технологии позволяват да бъде намален броят на бактериите в пасьоризираното мляко до много ниски стойности. При пасьоризацията се разпадат и повечето от ферментите, от които млякото прокисва. Ферментите на “студоустойчивата” бактерия обаче могат да издържат на нагряването и да развалят млякото или произведените от него продукти. “Млякото обикновено се изстудява след доене, за да се ограничи развитието на микробите. При изстудяването бактериите, които могат да виреят при 7 градуса, започват да доминират и изиграват водещата роля за развалянето на млякото”, отбелязва изследователката. Според нея израелските компании оценяват загубите на мазнини и белтъчини в млякото заради студоустойчивата бактерия на 10%. В момента в много държави продажбата на сурово мляко е забранена поради високия риск от бактериални инфекции. Същевременно мнозина твърдят, че ползата от употребата на непастьоризирано мляко надхвърля този риск. /РИА “Новости”