Да не се измислят заплахи, а да се уважава законодателството и да се гради партньорство. Това се посочва в официалната реакция на македонското външно министерство след изказването на гръцкия премиер Алексис Ципрас във връзка със спора за името, направено по време на посещението му в Белград, пише БГНЕС.

„Всеки човек в региона много добре знае коя е Гърция и коя Македония. Заплахи за иредентизъм няма и няма да има от Македония към Гърция. По-добре за всички би било и да не си ги измисляме. Нашето предложение е да изграждаме мостове, доверие и общи проекти в интерес на всички“, се посочва в официалното становище на Скопие, цитирано от македонски медии. 

В него също така се призовава Ципрас да се посвети на проекти между двете държави. 

„Бихме призовали премиера Ципрас да се посвети на повече проекти между двете държави. От това всички ще имаме полза“, казват от министерството. 

По време на вчерашната си съвместна пресконференция в Белград със сръбския премиер Александър Вучич, гръцкият министър-председател заяви, че „Атина иска да реши проблема, но е трудно да се стигне до решение, докато някой настоява на неприятелски позиции и се насочва към национализма“.