Министър-председателите на Гърция и на Сърбия Александър Вучич и Алексис Ципрас договориха създаването на „Висш съвет“, който да заседава тази пролет в Солун и на който двете страни да обсъждат засилването на отношенията си, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на македонската медия “Макфакс“.
Алексис Ципрас по време на посещението си в Белград заяви, че двата народа са свързани помежду си чрез "традицията, историята, културата и духовните връзки" и че Гърция ще бъде стабилна в позицията си за Косово.

"Бъдещето на Балканите може да бъде изградено само въз основата на международното право, а не чрез интервенции и нарушаване на правилата. На Балканите вече няма място за такива неща ", каза Ципрас, добавяйки, че е имал конструктивни преговори със своя домакин Вучич, подчертавайки важността на взаимното уважение.

"Подчертахме стратегическото значение от присъединяването на Сърбия към ЕС. Гърция активно и устойчиво подкрепя това. Признаваме, че има големи трудности и големи жертви, която сръбския народ трябва да понесе, за да изпълни тази цел, а ние ще ви помогнем в това ", добави Цирпас.

Вучич заяви, че преговорите са били "дълги и сериозни", и че е било подчертано приятелството между сръбския и гръцкия народи. "Нашите преговори не бяха основани на това, което се е вършило в миналото, а на това, което трябва да правим в бъдеще", каза Вучич, добавяйки Сърбия подкрепя участието на Гърция в Берлинската процес, както и че е благодарна на Атина, тъй като тя не е признала Косово.

"Разговаряхме за отношенията, както и за значението да се поддържат традиционно добри връзки с Китай, Русия и други страни", заяви Вучич.

Ципрас на днешната пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич на въпрос дали Сърбия може да помогне за разрешаването на спора за името на Македония, заяви, че Гърция иска да има добри отношения и сътрудничество с Македония, но това не може да се постигне ако другата страна пристъпва с националистически настроения, предаде "Радио слободна Европа“. в македонската си редакция.

"За да може някой да помогне при разрешаването на един проблем трябва и двете страни да желаят го решат. Ако едната страна иска, а другата не, колкото и да се опитва третата страна – проблемът не може да се реши. Не искаме да имаме различия и проблеми със съседните държави, искаме да решим и преодолеем различията и искаме да имаме сътрудничество. Но всички трябва да разберат, че сътрудничеството и решението на проблемите не могат да се случат, когато някой отстоява иредентистички позиции и мании, които показват националистически настроения, които не отговарят на нашия регион и духа на времето ", заяви Ципрас.

Той добави, че бъдещето на Балканите не може да бъде мания и държането на логика, която в миналото е струвала скъпо на народите от региона. 

Вучич на въпрос за сръбска помощ относно спора за името подчерта, че Белград няма неканен да се намесва в решаването на проблема. Той добави, че Сърбия е малка държава и не може да има роля на голям световен лидер, който може да решава сложни проблеми.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че страната му е готово да допринесе към това Сърбия да стане член на ЕС, предаде македонската медия “Плюс Инфо“.

„Готови сме да допринесем към набелязаната цел - Сърбия да стане член на Европейския съюз“ заяви днес гръцкият министър-председател Алексис Ципрас по време на посещението си в Белград, и добави, че неговата страна няма да промени позицията си по въпроса за независимото Косово.

Ципрас посочи че по време на разговора си със своя домакин сръбския министър-председател Александър Вучич е изложил убеждението, че Сърбия е ключова страна за мира в региона, и че вярва, че на днешната среща е направен значителен пробив, който ще подобри отношенията между двете страни.