Националният съвет по инфекциозни болести (НКТ) към черногорското правителство официално обяви коронавирусната епидемия в страната за приключила, съобщи кабинетът на министрите.

Още в края на май президентът на Черна гора Мило Джуканович обяви победа над коронавируса в страната, а правителството заяви, че страната е територия, свободна от COVID-19. Опозицията изрази съмнение относно достоверността на епидемиологичните данни на властите.

"НKT одобри предложението на Института за обществено здраве: Черна гора обявява край на епидемията COVID-19! Това е резултат от многомесечни усилия на цялата ни здравна система и нашите граждани. Благодаря ви за доверието", заяви правителството в Twitter.

"Някои мерки ще бъдат отменени, но докато пандемията по света продължава, мерките срещу вноса на коронавирус остават в сила", заявиха от кабинета.

Според черногорското Министерство на здравеопазването, от началото на пандемията са установени общо 324 случая на COVID-19 в страната, а девет души са загинали. Миналият четвъртък републиканската статистическа агенция Monstat съобщи, че поради пандемията през март Черна гора е посетена с 66% по-малко туристи в сравнение със същия период през миналата година.

От 1 юни границите на Черна гора са отворени за граждани на страните, в които броят на пациентите с коронавирус не надвишава 25 души на 100 000 от населението. Списъкът все още не включва Русия и съседна Сърбия.