По време на последната си реч като президент на САЩ Барак Обама засегна темите за неравенствата в обществото, породени от различните доходи и раса, пише вестник The Telegraph, цитиран от "Фокус".
Държавният глава заяви, че твърде много хора са били пренебрегнати. „Нашата търговия трябва да бъде по-честна, не само свободна“, подчерта Обама. „Ние се нуждаем от нов социален договор“, отбеляза президентът, допълвайки, че животът на работниците трябва да бъде подобрен. 

Освен това той заяви, че расата продължава да разделя обществото, ситуацията значително се е подобрила, но още много работа трябва да бъде свършена. „Ако ще бъдем сериозни, ние трябва да поддържаме законите срещу дискриминацията… Но сърцата трябва да се променят…“, посочи Обама.

Той предупреди американците, че отричането на реалността за глобалното затопляне се равнява на предателство спрямо бъдещите поколения, предава AFP. 

„Ние можем и трябва да обсъждаме кой е най-добрият подход за разрешаването на проблема“, заяви държавният глава. 
„Но просто да отречем проблема, е не само предателство спрямо бъдещите поколения, но и спрямо духа на тази държава, спрямо духа на иновациите и практическото разрешаване на проблемите, които са ръководили (изборите на)нашите основатели“, допълни Обама.