Сирийският президент Башар Асад е на работно посещение в Русия. Днес той се срещна в Сочи с руския президент Владимир Путин, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Двамата проведоха задълбочени разговори", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Предишната среща на Путин и Асад бе на 11 декември в руската военна база Хмеймим в Сирия.

На официалния сайт на Кремъл е публикувана стенограма от встъпителните изявления на Путин и Асад на разговорите.

Путин поздравява Асад за значителните успехи на сирийската армия в борбата с терористичните формирования. "Благодарение на усилията на вашите военнослужещи напоследък, са постигнати важни крачки в укрепването на законната власт", посочва Путин.

По думите му сега, след тези военни успехи, безусловно са създадени допълнителни условия за възобновяването на процеса на политически преговори.

Асад отговаря, че винаги с въодушевление подкрепя политическия процес, който трябва да върви паралелно с борбата с тероризма.

Песков съощи, че президентът на Сирия е взел решение да изпрати своя делегация за създаване на конституционна комисия, която да подготви Конституция на Сирия. Те ще бъдат изпратени в ООН въз основа на женевския процес, отбеляза Песков.

Путин заявява, че във връзка с активизирането на политическия процес, чуждестранните военни сили ще бъдат изтеглени от Сирия.