Президентът на САЩ Джо Байдън ще номинира Марк Гитенщайн, бивш посланик в Румъния, за пратеник на Вашингтон в Европейския съюз, съобщи Белият дом.

През мандата на бившия президент Барак Обама Гитенстийн бе посланик на САЩ в Румъния. Той активно работеше за промотиране на интересите на американския бизнес в региона.

Гитенстийн минава за експерт по Балканите и ЕС и е ясна заявка, че Байдън няма да следва политиката на предшественика си за Европа, коментира АФП.

Байдън също обяви намерението си да номинира още четирима души на посланически позиции, включително Хулиса Рейносо Панталеон, която да представлява САЩ в Испания. Сега Рейносо работи като асистент на президента, както и началник на щаба на първата дама Джил Байдън.

Преди това тя е била посланик на САЩ в Уругвай за тогавашния президент Барак Обама и е работила в Белия дом на Байдън само няколко месеца, като е заела поста началник на кабинета на първата дама, когато президентът встъпи в длъжност през януари.

Освен това Байдън избра Патриша Махони, която в момента е посланик на САЩ в Република Бенин, да стане посланик в Централноафриканската република.

Байдън номинира Лора С. Х. Холгейт за американски представител във виенския офис на ООН и представител на САЩ в Международната агенция за атомна енергия, роли, които заемаше през 2016 г.

Сега тя е вицепрезидент по управление на риска от материали в Инициативата за ядрена заплаха.
Изборът на посланик на Байдън трябва да бъде потвърден от Сената.


Източник: news.bg