Президентът на САЩ Джо Байдън обяви за прекратяването на военните мисии на страната в Ирак, съобщават световните издания.

По време на срещата си в Белия дом с иракския министър-председател Мустафа ал Казими американският лидер е заявил, че ролята на САЩ ще се ограничи до подпомагане на обучението на войските и борбата с "Ислямска държава".

"Но ние няма да участваме в никакви военни мисии", подчертал е Байдън 

По-рано "Асошиейтед прес" съобщи, че Вашингтон и Багдад ще обявят на 26 юли края на американската бойна мисия в Ирак. Според агенцията президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Ирак Мустафа ал-Казими са готови да обявят това, че военния контингент на Пентагона ще има консултативен статут.

На 22 юли The Wall Street Journal съобщи за готовността на Багдад и Вашингтон да ограничат присъствието на американския военен контингент на иракска територия до консултативна роля. Нейни източници твърдят, че тя води преговори за изтегляне на американските войски от страната до края на 2021 г. Въпреки това не бяха известни конкретни дати за приключване и етапите на този процес. 

Превод и редакция: БЛИЦ