Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на територията на страната режим на извънредна ситуация във връзка с критичното положение в енергийната сфера на страната, предизвикано от руската специална военна операция в Украйна и лошите климатични условия. Това се казва в изявление на Белия дом. 

"Аз, Джоузеф Байдън младши, президент на САЩ, с пълномощията, които са ми предоставени от Конституцията и законите на САЩ... обявявам извънредно положение във връзка със заплахата за наличието на достатъчно мощности за производство на електроенергията за задоволяването на очакваното потребителско търсене", гласи текстът в изявлението. 

Както е посочено в прессъобщението, руската военна операция в Украйна провокира сривове на енергийните пазари, а големите горещини и сушата предизвикват дефицит и голямо търсене на електроенергия - тези фактори застрашават способността на САЩ да задоволява потребителското търсене на електрическа енергия в страната. 

От Белия дом добавиха, че държавата към момента не може да внася панели за генерирането на слънчева енергия в достатъчен обем. Във връзка с това Байдън е разпоредил да се разгледат възможностите за отмяна на митата за внос на слънчеви модули от Камбоджа и Малайзия, Тайланд и Виетнам за срок от 24 месеца или до тогава, докато режимът на извънредното положение не бъде прекратен.  

В последно време САЩ не могат да внасят слънчеви модули в достатъчно количество, за да задоволят нуждите на увеличаването на слънчевите мощности. 

Също така, в съответствие с решението на Байдън, министърът на търговията Джина Раймондо е получила допълнителни пълномощия за реагиране на извънредната ситуация в енергийния отрасъл.

Припомняме, че на 25 май извънредно положение в Унгария обяви премиерът на страната Виктор Орбан. Решението, по думите му, е свързано с войната на Русия в Украйна, която поставя под заплаха "финансовата и физическата" сигурност на държавата. 

Превод и редакция: БЛИЦ