Пентагонът предупреждава, че светът отива към ядрена война, тъй като Русия и Китай разработват нови ядрени ракети, бомбардировачи и подводници. Това пише Daily Mail, позовавайки се на доклад на Министерството на отбраната за ядрените операции.

Освен това Северна Корея е ускорила изпитанията на ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ, а в момента Иран разполага с технологията за създаване на ядрени оръжия в рамките на една година, ако пожелае това.

В документа се казва, че САЩ се опитват да преговарят за съкращаване на ядрените възможности от 2010 г. насам, но „никой от потенциалните противници не е намалил ролята на ядрените оръжия в стратегията им за национална сигурност, нито броя на ядрените оръжия, с които разполага. Нещо повече, те се придвижиха решително в обратната посока“.

В резултат на това в няколко части на света се е увеличила вероятността от регионални конфликти, включващи ядрено въоръжени противници, както и шансовете ядрената ескалация да прерасне в криза или конфликт, се казва в документа, цитиран от Фокус.

Както посочва Daily Mail, Русия и Китай представляват най-сериозните заплахи за САЩ заради технологиите и арсеналите си.

През 2019 г. Русия и САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г., който изискваше Съединените щати и Съветският съюз да премахнат всичките си ядрени и конвенционални наземни балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км.

През 2021 г. обаче Москва и Вашингтон удължиха за пет години договора СТАРТ III, чиято цел е взаимно намаляване на арсеналите от разположени стратегически ядрени оръжия.

Русия, която вижда САЩ и НАТО като „основните заплахи за съвременните си геополитически амбиции“, модернизира своите съветски системи за доставка на бойни глави, използва и нови ядрени бойни глави и пускови установки и разработва три нови типа междуконтинентални ядрени оръжия.

Китай също е разширил ядрените си възможности, включително е въвел в експлоатация своите подводни ракети, които могат да бъдат изстреляни с най-съвременни технологии, се отбелязва в статията.