Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е решила да не доставя на Украйна ракети ATACMS с обсег до 300 км, което предизвика бурна реакция в Конгреса.

Причината за отказа са опасенията от ответни мерки на Русия, по-специално възможно оттегляне от договора СТАРТ-3 и началото на нова надпревара във въоръжаването.

Русия може да разположи хиляди ракети с ядрени глави, насочени към бази на САЩ и НАТО в Европа, подчертава източник от Белия дом, цитиран от световните издания.

Държавният департамент и държавният секретар Блинкен обаче изразиха подкрепа за идеята за доставка на тези ракети на Украйна. Пентагонът също така твърди, че доставката на ограничени количества подобни оръжия няма да засегне интересите на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Въпреки разногласията в администрацията, натискът върху Байдън в Конгреса нараства. Писма с искане за прехвърляне на ракети в Украйна редовно идват от републиканци и демократи.

Някои републикански законодатели вече се обявиха против одобряването на нов пакет от помощ за Украйна на стойност 24 милиарда долара без гаранции за въоръжаването.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук