Президентът на САЩ Джо Байдън в петък обяви като предотвратена криза приемането на законопроекта за повишаване тавана на дълга на САЩ и ограничаване на разходите. Това направи той в обръщението си от Овалния кабинет на Белия дом след гласуването, съобщава "Ройтерс".

Байдън каза, че ще подпише законопроекта в събота, с което официално се слага край на месеците на несигурност заради това, което на 5 юни би било първият фалит на САЩ.

"Беше критично да постигнем споразумение и това е много добра новина за американския народ. Никой не получи всичко, което искаше. Но американският народ получи това, от което се нуждаеше", каза Байдън.

След упорити преговори Сенатът и Камарата на представителите приеха законопроект тази седмица, който вдига тавана на дълга на правителството от 31,4 трилиона щатски долара.

Байдън каза, че за запазване на икономическия напредък на САЩ е от решаващо значение да се запази пълната вяра и кредитите на страната непокътнати. Новият закон предотврати кризата, каза той.

Президентът, който се кандидатира за преизбиране, отбеляза и други двупартийни законопроекти, които е подписал, и похвали Кевин Маккарти, републиканския председател на Камарата на представителите, който беше негов основен партньор в преговорите.

Окончателното гласуване и в двете камари беше съкрушително, каза Байдън. Сенатът гласува с 63 срещу 36 гласа "за" одобрение на законопроекта, а Камарата на представителите - с 314 срещу 117 гласа.

Fitch Ratings обаче заяви в петък, че кредитният рейтинг AAA на Съединените щати ще остане отрицателен, въпреки споразумението, което ще позволи на правителството да изпълни задълженията си.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук