"Не става въпрос да погнеш някого като Русия, а за нашата същност. Ние сме продукт на една идея", това каза американският президент Джо Байдън след срещата с руския му колега Владимир Путин.

"Не извличаме правата си от правителството. Те са ни дадени по рождение. Точка. Това съм го казвал на всекиго. това го казах и на него. Това сме ние. Това е нашето ДНК. Заради това повдигнах и въпроса за Навални", каза Байдън.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес конференция даде и Путин.

По време на срещата между двамата президенти, която се проведе в Женева, имаше и хаос и сблъсъци.

"Трябва да се контролират и новите оръжия, тъй те намаляват времето за реакция и увеличават риска от неволна война", предупреди Байдън, който уточни, че с Путин са говорили и за киберсигурността.

"Доста дълъг е списъкът на нещата, по които говорехме", призна още американският президент.

"Исках да се срещнем, за да няма "някой каза" или "някой не разбра". Трябва и двете държави, но и целия свят да имаме ползи и да работим в интерес на държавите ни. Тонът на цялата среща бе добър, положителен. Нямаше някакво напрежение. Изказахме различни мнение и не с всичко се съгласихме. 

Ние доказахме, че САЩ е отново тук и сме надежден съюзник.

Не искам да кажа, че всичко е свършено - сега започнахме да работим заедно. Става въпрос за това какво правим от тук нататък", категоричен бе Байдън.

Той бе категоричен, че трябват практически ясни решения без заобикалки, но през следващите няколко месеца ще стане ясно дали това ще стане възможно.

"Държавите, които най-много могат да пострадат, ако не се договорим с Русия, са големите държави", предупреди още американският президент.

"Доверието е важно за Путин. Доверието на целия свят към Русия се свива. Това оронва авторитета на държавата, която твърди, че е държавна сила. Не може една държава да диктува какво да се случва в света без да има последствия за нея. Това се отнася и за САЩ.

Казах на Путин, че ако Навални умре в затвора, то последствията за Русия ще са катастрофални", сподели още Байдън за срещата с Путин. 

Той определи като секретен код и велико умение външната политика.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!