При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската помощ за Украйна. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Той призова републиканските политици да спрат да се "заиграват" със заплахата от спиране на работата на федералното правителство, ден след като Конгресът на САЩ прие временно споразумение за избягване на подобен сценарий, предадоха световните агенции.

"Стига толкова", призова Байдън, който добави, че е "уморен от опасни игри", в телевизионно обръщение, произнесено след приемането на извънредната мярка, която отлага с 45 дни крайния срок за спиране на работата на правителството, докато републиканци и демократи водят тежка борба за бюджета.

САЩ няма да изоставят Украйна във войната срещу Русия, въпреки че в сделката за избягване на парализата на федералното правителство не беше включена допълнителна помощ за Киев, подчерта Байдън.

"Искам да кажа на нашите съюзници, на американския народ и на народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Ние няма да изоставим" Украйна, заяви той в телевизионно обръщение, пише БТА.

По-рано днес говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко обяви, че Киев работи със САЩ, "за да гарантира, че новото решение за американския бюджет, което ще бъде взето през следващите 45 дни, ще включва нови средства за подпомагане на Украйна".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук