САЩ разполагат със средства за военни доставки за Украйна за още няколко седмици, по-нататъшната помощ може да е под въпрос без решение на Конгреса за допълнителни бюджетни кредити.

Това каза Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом. 

Той призова законодателите да побързат с отпускането на 24 милиарда долара, докато условията на фронта, по думите му, остават благоприятни за контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

„Все още имаме малко средства. Мисля, че ще ни стигнат още няколко седмици. Но липсата на допълнително финансиране, което поискахме, ще повлияе значително на способността ни да подкрепяме Украйна през есенните и зимните месеци“, каза Кърби в интервю за CNN.

Той добави, че негативно на доставките на оръжия на Украйна може да повлияе един евентуален „шътдаун“ – спиране на дейностите на федералното правителство поради липсата на бюджет, одобрен от Конгреса – независимо дали е за цялата фискална 2024 година или краткосрочен. Тази ситуация е възможна още на 1 октомври. 

„Когато дойде зимата, ще бъде много трудно и за двете армии да маневрират и да действат. Затова искаме да им осигурим (въоръжените сили на Украйна – бел.ред.) всичко, от което се нуждаят, докато остават благоприятни условия на място“, каза Кърби.

В същото време той потвърди, че първата партида американски танкове Abrams е пристигнала в Украйна и през следващите седмици са планирани нови доставки на тези машини.

По-рано почти 30 републикански конгресмени в писмо, копие от което се сдоби с Wall Street Journal, уведомиха Белия дом, че отхвърлят искането за отпускане на 24 милиарда долара за нуждите на Украйна.

В края на август Белият дом поиска средства от Конгреса, които да покрият нуждите на федералното правителство, като същевременно се договори за пълен бюджет за фискалната 2024 година. 

Краткосрочният бюджет е предназначен да предотврати затварянето на правителството поради изчерпване на средствата. 

Така нареченият „шътдаун“ е възможен още на 1 октомври, когато започва новата фискална година в Съединените щати. Междинният бюджет трябва да бъде приет до 30 септември.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук