Колкото и конкретни да звучат обещанията на Запада да продължи военната подкрепа за Украйна в борбата срещу Русия, те зависят от два несигурни фактора, пише The Economist.

Според изданието, на първо място става дума за резервите на Запада и неговата военна промишленост. Руската федерация е успяла да преустрои военно-промишления комплекс за военно време в края на 2022 г. Сега Руската федерация може да произвежда около 200 танка годишно.

Освен това, както се съобщава, Кремъл е готов да похарчи много повече за войната срещу Украйна, отколкото Западът. Така военните разходи сега възлизат на около 40% от руския национален бюджет.

От друга страна, страните от НАТО се опитват да коригират дисбаланса, като също инвестират в производството на оръжия, но започнаха да го правят малко късно.

Изданието пише, че вторият фактор е политически. В Европа ситуацията изглежда по-благоприятна за Украйна. Според социологически проучвания 64% от европейците са за оказване на военна помощ на Киев. Има обаче сили, които смятат помощта за Украйна за пилеене на европейски ресурси.

Освен това се съобщава, че европейските служители са приятно изненадани от реформите, които Украйна провежда, за да се присъедини към ЕС.

От друга страна, както отбелязва The Economist, в Съединените щати перспективите са по-неясни. Повечето членове на Камарата на представителите може да подкрепят Украйна, но малък брой републиканци имат доста антиукраински възгледи.

В материала се казва, че в дългосрочен план помощта за Украйна ще се превърне в партийна тема. Демократите, както и преди, са готови да подкрепят Киев, докато някои републиканци, повлияни от евентуалния кандидат за президент Доналд Тръмп, са скептични.

Съобщава се, че все още не е ясно дали Европа ще може да замени САЩ, ако страната ограничи помощта за Украйна. Освен това става дума не само за пари и материални ресурси, но и за политическа воля.

Представителите на Вашингтон винаги са били стълб на усилията на съюзниците, особено по време на срещите в Рамщайн.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук