Разговорът между президента на САЩ Джо Байдън и руския държавен глава Владимир Путин, осъществен днес чрез видеоконферентна връзка, завърши около 20.10 часа московско време, което значи, че двамата са говорили малко повече от два часа, предадоха световните агенции. Разговорът продължи по-точно казано два часа и пет минути, предават световни медии.

Двамата лидери разговаряха на фона на страхове от руска военна ескалация в Украйна, съобщи Франс прес.

Също така стана известно, че Байдън е заявил, че САЩ и техните съюзници ще отговорят със строги икономически мерки в случай на военна ескалация срещу Украйна.

По време на разговора американският президент е призовал руския си колега да деескалира около Украйна и да се върне към дипломатическия тон.

Байдън и Путин са инструктирали своите помощници да разработят темите, обсъждани по време на разговора, съобщи Белият дом.

Лидерите на САЩ и Русия казаха, че се опитват да избегнат конфликта. Двамата обсъдиха и редица други теми, сред които кибератаките, както и арестите на политици, активисти и журналисти в Русия.

Двамата лидери говориха по специално изградена линия. Тя беше допълнително защитена, за да могат лидерите да говорят открито. Въпреки напрежението, двамата са поддържали приятелски тон.

Руският и американският президенти са говорили и за съвместната си работа в Иран. 


Както предаде агенция Блумбърг, след разговора си с Путин Байдън смята да обсъди резултата от него с европейски съюзници.

Байдън ще се свърже с френския президент Еманюел Макрон, с германската канцлерка Ангела Меркел и с министър-председателите на Италия и Великобритания - Марио Драги и Борис Джонсън, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.

В комюникето се посочва, че Байдън е разговарял и вчера с тези свои съюзници и се е съгласил да остане "в близък контакт" с тях.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ