Изоставяне на еврото, спиране на икономическите санкции срещу Русия и зачеркване от Централната европейска банка на 250 млрд. евро от вътрешния дълг на Италия – това са основните точки в докопаната от репортери чернова на евентуалния „правителствен договор“ между италианското движение „Пет звезди“ и партията „Лига“, пише в. Монитор.

Лидерите на двете формации Луиджи ди Майо и Матео Салвини реагираха веднага на журналистическата находка, обявявайки я за „стара“, „неактуална“ и „превъзмогната“ при продължаващите повече от седмица преговори за съставяне на коалиционен кабинет. 

В разпространената снощи съвместна декларация се подчертава, че особено що се отнася до общата европейска валута, нейното съществуването и ползването й от Италия въобще не се поставят под въпрос.

От друга страна, основен момент в разпростряната върху 39-те страници чернова е искането за преразглеждане на договорите за ЕС и преди всичко на онези клаузи в тях, които се отнасят до преразпределението на бюджета на Съюза и италианските вноски в него.

Въпреки че в проекта на споразумение за общо правителство се демонстрира вярност към НАТО и към „привилегирования съюзник САЩ“, едновременно с това се очертава като спешна необходимост „отварянето“ на Италия към Русия и премахването на санкциите срещу нея.

Като според „Пет звезди“ и „Лига“ Москва не бива повече да бъде смятана за заплаха за Запада, а както за важен икономически и търговски партньор, така и за „стратегически съюзник“ в горещи точки на планетата като Сирия, Либия, Йемен и други. 

В „превъзмогнатия документ“ се отделя също така голямо внимание на „затягането“ на правораздавателната система чрез налагането на по-строги наказания за престъпленията срещу личността, за данъчни измами и други. 

Като спешна е очертана и необходимостта от разкриването на допълнителни съдилища и строителството на нови затвори.

Доколкото до хода на преговорите между Луиджи ди Майо и Матео Салвини за съставяне на правителство, то новината от днес е, че те са се споразумели по ябълката на раздора - премиерския пост.

Като са решили проблема съвсем по соломоновски – министър-председателското кресло да бъде заемано от двамата на ротационен принцип.

Ако се вярва на последното изявление на Ди Майо пред журналисти от вчера, то може би още довечера той и Салвини ще обявят или готовността си за съставяне на кабинет, или провала на напъните им. От канцеларията на президента Серджо Матарела пък съобщиха, че държавният глава е склонен да ги чака до понеделник, след което би трябвало той лично да се заеме със съставянето на правителство два месеца и половина след изборите на 4 март. Като според витаещата из Рим клюка кабинетът на държавния глава дори вече бил готов и му била осигурена парламентарна подкрепа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!