Администрацията на Вашингтон отрече твърденията на журналисти, че президентът на САЩ Джо Байдън е казал на украинския си колега Владимир Зеленски, че инвазията в Украйна е почти неизбежна. Съответното изявление беше публикувано в „Туитър“ от официалния представител на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн.

Тя коментира съобщението на журналист от CNN. Позовавайки се на украински служител, той цитира версия, според която „Байдън e казал на Зеленски, че руската инвазия сега почти сигурно ще се случи, когато земята замръзне“. Твърди се, че американският лидер е препоръчал на Киев „да се подготви за удар“.

„Това не е вярно. Президентът Байдън каза, че има определена възможност руската страна да нахлуе в Украйна през февруари. Той е казвал това публично и преди и ние предупреждаваме за това от месеци. Доклади за нещо повече или друго, са напълно неверни", каза Хорн.

В четвъртък се проведе телефонен разговор между Байдън и Зеленски.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски е изразил благодарност към Съединените щати за силната и твърда подкрепа за независимостта на териториалната цялост на Украйна. Това съобщиха в петък от кабинета на украинския държавен глава.

„Главата на украинската държава изрази благодарност към Съединените щати и лично към Джо Байдън за силната и твърда подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за лидерството на САЩ в мобилизирането на световната общност за възпиране на руската агресия. “, се казва в съобщението на сайта на кабинета на Зеленски.

Отбелязва се, че украинският президент „благодари за съответната помощ, предоставена от Съединените щати, по-специално под формата на смъртоносни отбранителни оръжия“. Зеленски изрази надежда, че САЩ ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната и укрепване на отбранителната способност на Украйна.

Той също така благодари за коментара на президента на САЩ относно важността на запазването на дипломатическото присъствие на САЩ в Украйна и увери в продължаването на стабилната работа на американското посолство в Киев. Президентът на Украйна, според неговия офис, отбеляза важността на поддържането на икономическата и финансова стабилност на Украйна в настоящата ситуация.

Според информацията лидерите са обсъдили конкретни стъпки от страна на САЩ за увеличаване на финансовата подкрепа за Украйна както на двустранна основа, така и чрез участието на международни финансови организации. Президентите на Украйна и САЩ са обсъдили и резултатите от последните преговори в „Нормандския формат“ на ниво политически съветници.

„Джо Байдън приветства постигнатите споразумения за безусловно връщане към прекратяването на огъня“, се казва в изявлението. Зеленски от своя страна отбеляза готовността на Украйна да проведе среща в „Нормандския формат“ на ниво лидери в близко бъдеще.

По-рано Зеленски обяви резултатите от разговора с Байдън в своя „Туитър“ По думите му той и американският лидер са обсъдили "последните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия за бъдещето". Украинският президент благодари на събеседника си за постоянната военна помощ, оказвана от САЩ на Украйна. Обсъдена е била и възможността за финансова подкрепа за Украйна, добави Зеленски. Той отбеляза, че разговорът е дълъг.