Подложени на забрана да изстрелват фойерверки в по-голямата част от града, жителите на германската столица се опитаха да ги възпламеняват от домовете си в навечерието на новата година и това предизвика десетки пожари в Берлин, предаде Ройтерс.

Между полунощ и първите шест минути на 2021 г. противопожарната служба в Берлин получи 18 сигнала за пожари, а след това имаше и още много. До момента няма информация за сериозно пострадали хора.

Продажбата на фойерверки също беше забранена в навечерието на 31 декември, тъй като всички магазини, с изключение на тези за стои от първа необходимост, няма да работят поне до 10 януари, в опит да се ограничи пандемията от коронавирус.Обичайно по улиците на Берлин излизат много празнуващи хора и озаряват небето с пиротехнически средства в очакване на новата година.

Този път обаче, властите забраниха използването им на някои обществени места, включително на 50 места в Берлин, за да няма събиране на много хора.

За спазването на реда са ангажирани над 3000 полицаи. Глобата за нарушение на ограничителните мерки е минимум 500 евро и максимум 1000.Край Бранденбургската врата в Берлин все пак имаше новогодишен концерт, организиран от телевизия Це Де Еф, но без зрители. На закрито е разрешено да се събират максимум две домакинства или не повече от петима души. На обществени места не може да се консумират спиртни напитки.

В небето над центъра на Берлин кръжат два хеликоптера