"Аdidas ” загуби съдебната битка за запазената марка "три райета” в ЕС, постанови съдът в Люксембург. Германският спортен гигант "adidas ” загуби в сряда правна битка за запазване на марката си "три райета" в ЕС, тъй като съдът реши, че дизайнът не е достатъчно отличителен, за да заслужи патентна защита.

Трите паралелни ивици, които се виждат като украсяващи всичко, произведено от "adidas” - от маратонки до спортни чанти и ръкави на тениски са "обикновена фигуративна марка", постанови Общият съд на Европейския съюз.

Вторият най-висок трибунал на ЕС, потвърди решението си от 2016 г. на регулатора на блока за интелектуална собственост, което отмени регистрацията на дизайна „три райета” като търговска марка.

"Общият съд на ЕС потвърждава недействителността на марката в Европейския съюз за "adidas ”, която се състои от три паралелни ивици, прилагани във всяка посока“, се казва в изявлението на съда.

„Аdidas ” не е доказал, че „трите райета” са придобили "отличителен характер" в 28-те страни от блока, които биха отговорили на изискванията за правна защита, посочиха от съда.

"Марката не е знакова като за образец, съставен от редица редовно повтарящи се елементи, а обикновена фигуративна марка", заяви съдът, цинтиран от АФП.

Решението на съда бележи последната фаза в дългосрочен правен спор между "adidas” и белгийската конкурентна компания "Shoe Branding Europe”, който още през 2009 г. спечели статут на дизайнерски патент, състоящ се от две цветни ленти, което предизвика съдебните действия от страна на германската фирма."

Аdidas може да обжалва днешното решение пред последната инстанция на Европейския съд.