Официалната идеология в Северна Корея е чучхе - национал-комунистическа доктрина, разработена още от Ким Ир Сен, от който става ясно - армията на първо място както в политиката, така и в икономиката. Затова в Северна Корея отношението към въоръжените сили е много сериозно, мъжете служат в армията 10 години, а жените - 7. Отчитайки, че държавата е доста бедна, то дори и 40% от бюджетните разходи за войските не са способни да създадат там нормални условия.

Ли Со Йон, 41-годишна бежанка от Северна Корея, която 9 години от живота си е била посветила на армията, разказа пред Би Би Си някои ужасяващи подробности за военната служба на жените.  

През 1992 година тя отишла като доброволец в армията, защото вече не могла да понася бедността, а на службата поне имало гарантирана храна. Първоначално Ли Со Йон била във възторг, чувството на патриотизъм се смесвало с чувството за ситост, а и ѝ дали сешоар за лично ползване, но от него нямало смисъл защото електричеството било разкош.  

Жените живеели в бараки по десет души в стая. Всяка имала лично шкафче, за да си слага униформата в него. На всичките шкафчета имало снимки на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир. С най-голямо отвращение тя си спомня за ужасната воня в помещенията, защото всичките матраци били направени от оризови люспи, които прекрасно попивали всякакви миризми.  Положението с личната хигиена също било плачевно. От топла вода нямало и помен. Момичетата се поливали с маркуч от реката. Затова често заедно с ледената вода върху момичетата се изсипвали жаби и змии.  

Ако се говори за интимната хигиена, то заради големите натоварвания на редица момичета им спирали менстраулните цикли. Това обаче било плюс, защото дамските превръзки били огромен дефицит, като на жените се налагало да ги перят всяка сутрин, или докато мъжете спели.  

Това обаче не е най-страшното. Войнските части, които са разположени в селските местности, нямат дори и баналните разделени по полов признак тоалетни, което провокира мнозина мъже да бъдат прекалени близки с жените. Този проблем като цяло е много сериозен в севернокорейската армия, защото обществото като цяло се явява доста патриархално.  

Момичетата, които забременяват по време на служба, са принуждавани да правят аборт, а виновникът обичайно остава ненаказан, защото никой не дава показания. Все пак подобно престъпление в Северна Корея обикновено се наказва със 7 години затвор.  

Дневният ред на мъжете и жените е почти идентичен, само че жените имат по-малко физически упражнения, като се компенсира с чистене и готвене. Все пак в Северна Корея силно е закоренено мнението, че мястото на жените е в кухнята.  

Над 70% от бежанците от Северна Корея са жени, сред тях е и най-голямата безработица в страната. Ли, която е напуснала военната служба на 28-годишна възраст, не успяла да се примири с това положение и през 2008 година предприема опит за бягство. Тя е хваната на границата с Китай и изпратена за една година в трудов лагер.  

Последвал втори опит за бягство, но този път успешен. Тя се озовава на територията на Китай. Оттам та е изпратена в Южна Корея, където живее и до момента.  

Превод и редакция: БЛИЦ