Смяна на човешката диета в полза на растителни продукти може да помогне в борбата с климатичните промени, заявяват експерти на ООН, цитирани от Би Би Си.

Мащабен доклад за използването на земи и промените в климата посочва, че високата консумация на месо и млечни продукти от западните държави засилва глобалното затопляне.

Но учени и официални лица не призовават изрично всеки да стане вегетарианец или веган, предаде БНР.

Те уточняват, че повече хора може да бъдат изхранени с използването на по-малко земя, ако бъде намалена консумацията на месо.

Документът, подготвен от 107 учени за Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, посочва, че земята трябва да бъде използвана по-ефективно, за да бъде намален ефектът от вредните емисии, отделяни вследствие на човешката дейност.

„Не казваме на хората да спрат да ядат месо. На някои места хората нямат друг избор. Но е очевидно, че на Запад ядем прекалено много“, заяви проф. Пийт Смит, учени от Университета в Абърдийн.

Докладът зове още за енергични действия срещу нанасянето на щети на почвата и обезлесяването, които допринасят за климатичните промени.


Намаляването на въглеродния отпечатък на хората върху нашата планета е един от основните мотиви на веганите за отказ от месото.