Все повече и повече хора обръщат гръб на месото по една или друга причина. И за да отговорят на изискванията на пазара, много вериги за бързо хранене са принудени да създадат свои веган менюта. Последната верига, която реши да зарадва онези потенциални клиенти, които не ядат месо, е KFC. Но вместо да бъде приет с отворени обятия, веган бургерът предизвика известна доза съмнения. Фалшиво месо ли е това или... не?
Когато 19-годишната Кейша Клариус си поръчва новият сандвич, тя е озадачена – той има вкусът, който има и обикновения сандвич с месо, който тя е опитвала преди да премине на веган диета. Кейша го оставя на масата, прави снимка и я публикува във Facebook групата на британските вегани, която има 46 хил. последователя. 

Момичето иска да се увери, че не яде истинско месо.

Всъщност, това е едно от големите притеснения на много вегани – че ще бъдат измамени. Докато безмесните менюта радват много привърженици на режима на хранене, други живеят под постоянна параноя. През 2018 година Pizza Hut пусна първата си веган пица, а няколко месеца по-късно McDonald’s представи своето веган Happy Meal. Вегетарианският бургер на KFC, подобно на много други, представлява заместител от ферментирала гъба и картофен протеин.

"Толкова много се притеснявам, когато вкусът на фалшивото месо наподобява толкова много на истинското, че си мисля, че някой ден ще излезе по новините, че сме били заблудени и през цялото това време сме яли истинско месо“, пише като коментар един от потребителите във Facebook групата. През февруари друг потребител също качва снимка на закуска, която трябва да има веган наденичка вътре. "Трябваше да спра да ям. Моля ви кажете ми, че съм в безопасност“.

За да са сигурни, че няма да бъдат измамени, веганите дори са измислили свои трикове за разпознаване на истинското и фалшивото месо. Един от тях включва да дадеш на своята котка да подуши продукта. Ако се обърне погнусена, значи си в  безопасност.

И все пак, случаите в които вегани са били измамени, не са само теория на конспирацията. През юни ресторант, който има звезда "Мишлен“ бе разкрит, че използва кубчета от истинско пилешко месо в ястията за вегани. А през април дете с алергия към лактоза бе вкарано в болница, след като веган пицата, която родителите му поръчват, пристига покрита с истински кашкавал.

Клариус публикува бургера си от KFC, защото също е чула за подобен случай – жена си поръчва пица, а тя пристига не с веган, а с истински салам. След като потребителите на групата й обясняват, че в него има само заместител и никакво истинско месо, Кейша довършва обяда си. "Надявам се, че ресторантите няма да си позволят да сервират месо на вегани“, пише в заключение тя.