"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса. Това предадоха световните агенции.

Обичайните статии и снимки са заменени от списък на имена и откъси от некролози в памет на жертвите на коронавируса в САЩ, които доближават "мрачния жалон" от 100 000 смъртни случаи.

По думите на заместник-редактора на графичния отдел на вестника Симон Ландън, тя и колегите й осъзнали, че и те самите, а може би и широката публика, започват да изпитват известна умора от данните.

 
 
Списъкът от близо 1000 имена е придружен от кратки пасажи, внушаващи усещането за уникалността на всеки загубен живот. Шестте колони излизат със заглавие "Американските смъртни случаи наближават 100 000 - неизчислима загуба" и подзаглавие "Те не бяха просто имена от списък. Те бяха ние".

Според равносметката на университета "Джон Хопкинс" над 96 000 души са починали от COVID-19 в САЩ.

В щата Ню Йорк, най-тежко засегнатия от пандемията, има над 360 000 потвърдени случаи на COVID-19 и около 29 000 починали. Но губернаторът Андрю Куомо съобщи добрата новина, че щатът е регистрирал най-малкия брой смъртни случаи за денонощие от седмици насам - 84, след пик от 799 на 8 април. За първи път от март насам дневният брой е двуцифрено число.

"За мен това е признак, че отбелязваме реален напредък", каза Куомо на ежедневния си брифинг. Броят на хоспитализираните пациенти в щата,епицентър на пандемията в САЩ, продължава да спада - до около 4600.