Украинските въоръжени сили са прехвърлили в Харков резерви, включително части от други направления на фронта, където също се водят боеве. Украинската отбрана опасно изтънява, пише БиБиСи.

"Ситуацията е динамична, напрегната и трудна за прогнозиране“, заяви пред британски кореспондент войник на име Андрей, чиято част наскоро беше прехвърлена от друго направление.

На въпрос на журналист дали преминаването на него и колегите му на този фронт променя ситуацията към по-добро, Андрей казва, че всичко е относително.

"Винаги е трудно да се присъедините към линията на защита на някой друг, защото няма необходимо взаимодействие с други части“, отбелязва боецът.

Ситуацията край Харков остава тежка за украинските защитници. Въпреки че руските сили понасят големи загуби, те имат числено превъзходство, пише "Фокус".

"Украинските сили, разположени като подкрепления, помагат за отблъскването на продължаващите руски атаки, но на каква цена ще струва това на останалата част от фронта, който се простира на почти 1300 км?“ - пише авторът на доклада.

Според бойците ще бъде много трудно да се изтласкат всички руски сили, които сега са окопани в района на Харков.

"Губим Волчанск, губим и селата около Волчанск“, казва командирът на артилерийската батарея Михаил.

Мъжът смята, че това е можело да се избегне - ако защитата тук е била по-добре подготвена.

"Можем да използваме дървени трупи и бетон, за да изградим защита, сега ще трябва да използваме снаряди и хора, за да върнем тази земя“, казва Михаил.