Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта.

В интервю за агенция Франс прес украинският държавен глава отново повтори настояванията си съюзниците да изпратят на страната му още бойни самолети и съоръжения за противовъздушна отбрана. Според него най-голямото предимство за Русия е забраната Украйна да използва оръжия от западните държави за удари на руска територия.

Руските войски успяваха бавно и постепенно да напредват през последните няколко месеца, но постигнаха по-големи успехи по североизточната граница от началото на офанзивата в Харковска област на 10 май, посочва Франс прес.

Зеленски обаче подчертава пред агенцията, че Украйна ще удържи отбранителните линии и ще спре какъвто и да било голям руски пробив.

Никой няма да се откаже, категоричен е украинският президент пред Франс прес.

Той каза още, че ситуацията в Харковска област е контролирана, но не и стабилизирана.

Относно закона за мобилизацията, който влезе в сила, Зеленски призна, че има проблем с морала и набирането на войници в украинската армия.

Зеленски призова Китай и страните от развиващия се свят да присъстват на срещата на върха за мир, която ще се проведе следващия месец в Швейцария. Според него държави като Китай имат влияние върху Москва.