Бил Гейтс призова богатите държави да преминат към „100% синтетично говеждо“ за да се справят с емисиите на парникови газове, водещи до глобалните климатични промени. Това предава британският Sky News.

В новата си книга „Как да избегнем климатични бедствия“ милиардерът подчертава, че макар все още да е възможно да се предотврати бедствието чрез технологични постижения, в крайна сметка ще е необходима държавна политика.

Говорейки пред списание MIT Technology Review, той каза, че някои правителства ще бъдат ограничени от богатството си: „Не мисля, че най-бедните 80 страни ще ядат синтетично говеждо. Мисля, че всички богати страни трябва да преминат към 100% синтетично говеждо“.

Кравите, отглеждани за говеждо месо, допринасят значително за емисиите на мощния парников газ метан, който достигна рекордни нива според изследванията, публикувани миналия юли, уточнява Фокус.

Количеството метан в атмосферата нараства значително между 2000 и 2017 г., което води до това, което изследователите смятат, че може да увеличи глобалното затопляне с до четири градуса по Целзий до края на века.

Учените предупреждават, че това е опасен праг, който води до повишен риск от природни бедствия поради екологични смущения, които биха причинили масов глад и миграция.

„Емисиите от едрия рогат добитък и другите преживни животни са почти толкова големи, колкото тези от металната промишленост за изкопаеми горива“ според д-р Робърт Джаксън, който допълва: „Хората се шегуват за кравите, без да осъзнават колко голям е всъщност източникът“.

Говорейки по темата пред MIT Technology Review, Бил Гейтс описа проблема с добитъка като „много труден“, отбелязвайки, че дори съединенията, които намаляват емисиите на метан, не са достатъчни.

„Можете да свикнете с вкусовата разлика и се твърди, че те ще направят вкуса още по-добър с времето“, добави г-н Гейтс.

Той отбеляза една компания, Memphis Meats, която всъщност произвежда синтетично месо на клетъчно ниво. Гейтс не смята, че технологията на производство ще оскъпи твърде много продукта.