Светът може да се изправи срещу пандемия десет пъти по-лоша от COVID-19. Тази мрачна прогноза сподели основателят на Microsoft и съпредседател на благотворителната фондация Бил Гейтс в интервю за германския вестник Süddeutsche Zeitung.

„Тази пандемия е ужасна, но следващата пандемия може да бъде десет пъти по-лоша“, прогнозира милиардерът. Светът все още не е готов за следващата пандемия, каза той.

В същото време Гейтс отбеляза постиженията на съвременната медицина и наука. Той подчерта, че ако пандемията от коронавирус бе избухнала преди пет години, едва ли би било възможно да се разработят ваксини толкова бързо.

Основателят на Microsoft призова всички да се подготвят за нови пандемии и да ги приемат толкова сериозно, колкото потенциален военен конфликт.

Това изявление е включено в годишното съобщение на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, публикувано от The Seattle Times. 

Милиардерът изрази мнение, че светът още сега трябва да предприеме сериозни стъпки, за да бъде готов за следващата пандемия. Той счете за разумно да инвестира милиарди в развитието на науката, тестването и създаването на глобална система за предупреждение за нови огнища на болести.

Той също така отбеляза важността на формирането на специален „екип за реагиране“.

„Мислете за тях като за пандемична, пожарна бригада. Подобно на пожарникарите, тези висококвалифицирани специалисти трябва да бъдат готови да реагират на потенциално кризисна ситуация веднага щом стане известна“, обясни той плана си за борба с подобни явления.

Гейтс отбеляза, че при липса на рискове от нова пандемия, членовете на такъв екип трябва да се съсредоточат върху увеличаването на своите компетенции.

Той също така предложи да се провеждат редовни учения за тях, подобни на военните.

„За да избегнем трудностите, с които се сблъскахме миналата година, подготовката за пандемия трябва да се приема толкова сериозно, колкото и потенциален военен конфликт“, каза милиардерът.

Гейтс и съпругата му Мелинда притежават собствена благотворителна фондация и ежегодно публикуват съобщения, които показват постиженията и плановете на организацията за бъдещето.

Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ се фокусира върху борбата с опасните болести в развиващите се страни, както и в различни здравни и образователни програми в САЩ.

Към днешна дата фондът е отпуснал около 1,75 млрд. долара за противодействие на пандемията на COVID-19.

По-рано беше съобщено, че Бил Гейтс е бил ваксиниран срещу коронавируса.

„Едно от предимствата на 65-годишна възраст е, че мога да получа ваксината COVID-19. Получих първата си доза тази седмица и се чувствам страхотно. Благодарим на всички учени, участници в изпитването, регулатори и здравни специалисти в челните редици на битката за това, че ни доведохте до този момент “, написа той в своя Twitter