Американският предприемач Бил Гейтс заяви, че ваксините срещу коронавирус могат да се появят в света до 2021 г., но е важно да ги направим достъпни за бедните страни.

"Тези ваксини ще спасят милиони животи. Те също така ще ни дадат възможност да разработим план, който да доведе до пълното изкореняване на COVID-19 от света", каза основателят на Microsoft.

Той отбеляза, че за постигането на тези цели е необходимо да се организира производството на милиарди дози ваксини. Освен това те трябва да финансират закупуването и разработването на система за доставка на ваксини по целия свят.

„Страните с по-ниски доходи нямат същата покупателна способност като развитите страни, така че съществува риск те да не разполагат с достатъчно дози“, каза Бил Гейтс.

Предприемачът обяви ново подписано споразумение между 16 фармацевтични компании и благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

„В него компаниите се съгласяват да ускорят производството на ваксини и да осигурят широкото им разпространение възможно най-рано“, каза Гейтс.

Превод: БЛИЦ