Целенасоченият ответен удар на Израелските отбранителни сили срещу Иран се превърнаха в "позор“ за руските системи за ПВО С-300, отбелязва анализаторът на германския вестник BILD Кристофер Бул.

Според американския вестник The New York Times цел на атаката е била военновъздушна база близо до град Натанц в провинция Исфахан. Там иранските власти развиват собствена ядрена програма. Израел успя да извади от строя руската система за противовъздушна отбрана, която трябваше да защитава авиобазата от въздушни атаки, предава "Фокус".

Доскоро С-300 се смяташе за една от най-добрите системи за ПВО в света. Иранските власти гордо я показваха на военни паради, окичвайки я с портрети и цитати от Върховния религиозен лидер на страната - аятолах Хаменей. Но "успешната атака на Израел беше позор за руския владетел“ Владимир Путин, уверен е Бул.

Остава неясно как точно Израел е ударил С-300. Техеран твърди, че става въпрос за дронове, изстреляни от територията на самия Иран. Редица западни служители са уверени, че системата е поразена с ракета, изстреляна от боен самолет, но не и от Израел или Иран.