Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан може да се бори за поста канцлер на страната и в случай на победа, да стане приемник на Ангела Меркел. По данни на Bild, популярността му е нараснала значително по време на пандемията от коронавирус и той, по данни на източник на изданието, разглежда възможността за издигане на кандидатурата си. 

През януари тази година в Германия ще се проведе конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС), на който ще бъде избран нов водач на партията, който ще стане и кандидат за канцлер. Засега са известни трима кандидати - Фридрих Мерц, депутатът Норберт Рьотген и премиерът на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

По-рано министърът на здравеопазването Йенс Шпан подкрепяше Лашер, но в последните седмици е започнал да обсъжда със съпартийците си възможността самият той да се включи в надпреварата за поста. 

"Йенс Шпан ми даде да разбера, че ще бъде готов да издигне кандидатурата си за поста канцлер, ако резултатите в допитванията през март бъдат малко по-добри от тези на Лашер", казва източникът на Bild.

Декемврийското допитване на Bild и центъра Kantar показа, че популярността на Шпан върви нагоре, изпреварвайки дори този на Меркел.