Кризисната среща на представители на германските власти ще се състои в сряда в Берлин. Както съобщава вестник Bild, германският канцлер Ангела Меркел реагира по този начин на критиките на своя съпартиец и здравен министър Йенс Шпан за темповете на ваксинация във Федерална република Германия, предава "Фокус".

Очаква се на срещата да се обсъдят начини за увеличаване на производството на ваксини, за това офисът на федералния канцлер иска да създаде специална работна група.

В допълнение към Шпан, в него ще влизат министърът на икономиката Петер Алтмайер, заместник-канцлерът и министър на финансите Олаф Шолц и началникът на кабинета на канцлера Хелге Браун.

Германското правителство е изправено пред критики от страна на медиите и редица политици поради ниския, според тях, процент на ваксинация. Сега в Германия по-малко от 0,5% от населението е ваксинирано.

Говорителят на социалдемократите Шолц даде на Шпан, който е член на Християндемократическия съюз, дълъг списък с въпроси относно причините за грешките при поръчките на ваксините срещу Covid-19.

Медиите интерпретираха това като разделение в правителството и началото на предизборната надпревара в Германия в навечерието на парламентарните избори, насрочени за есента.

Преди това Шпан заяви, че до лятото всички жители на Германия ще получат предложение да се запишат за ваксинации.

В края на декември ваксинацията срещу коронавирус официално започна в целия ЕС.

До края на 2020 г. Германия е получила над 1,3 милиона дози от ваксината, разработена от консорциума BioNTech и Pfizer, в началото на 2021 г. са планирани доставки на още 4 млн. Германия, чието население е около 83 милиона, също иска да получи десетки милиони дози от други компании в бъдеще - като Moderna, AstraZeneca, CureVac и Johnson & Johnson.