Полша настоява за увеличаване на американския контингент на своя територия и активно закупува оръжие от САЩ, пише Bild. Варшава възнамерява да закупи 32 изтребителя F-35, бойни хеликоптери, както и системи за ПВО Patriot.


Ръководителят на Белия дом Тръмп също иска да увеличи броя на войниците там, като ги прехвърли от Германия, с която отношенията станаха хладни, се казва в изданието, пише "Ппоглединфо".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и ръководителят на Полша Анджей Дуда участваха в възпоменателните мероприятия, посветени на 80-годишнината от избухването на Втората световна война, съобщава Bild.

Американският политик представляваше ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп, който не можа да дойде на посещение поради урагана „Дориан“.

Но, въпреки причината за срещата, Пенс и Дуда говориха главно не за миналото, а за сегашното състояние на нещата: Полша настоява за увеличаване на американския контингент на своята територия, за да се предпази от евентуална агресия от страна на ръководителя на Кремъл Владимир Путин, ако е необходимо.

За да може Тръмп да подкрепи тази идея, президентът на Полша „поласка егото му, като предложи да се назове новата военна база с неговото име.

Варшава е готова да поеме всички разходи за изграждането на това съоръжение. Освен това страната възнамерява да закупи американски оръжия, по-специално 32 изтребителя F-35, вертолети и системи за ПВО Pariot.

Тръмп също има намерение да увеличи броя на войниците в Полша. Той обмисля да ги премести там от Германия, с която отношенията станаха по-хладни. Американският президент обвинява Берлин, че не е изпълнил задълженията си към НАТО и не е харчил недостатъчно пари за отбрана. Пенс също припомни това във Варшава, като похвали Полша, че не пренебрегва задълженията си.

Вицепрезидентът на САЩ също разкритикува „Северен поток - 2“, чрез който Германия доброволно се оказва зависима от Русия.

Тръмп се нахвърли върху този проект, заплашвайки със санкции. И Дуда като пламенен противник на немско-руския газопровод го подкрепи в това. „Отношенията между Съединените щати и Полша никога не са били по-здрави, подчерта Пенс.