Руската федерация, като правоприемник на СССР, трябва да се извини за окупирането на България през септември 1944 г. и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим.

Такава позиция изразява Атлантическият съвет на България в отворено писмо до президента Румен Радев, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

Повод за обръщението на АСБ е инициативата на руското посолство да организира на 9 септември изложба "Освобождението на България" и претенциите на руската страна, че без този акт България нямаше да съществува.

"Необходимо е сега на самозабравилите се руски управници да се каже и покаже ясно и категорично, че тази, както и други подобни провокации няма да бъдат допускани повече в България.

Същевременно сме в правото си да изискваме от Вас да предприемете необходимите стъпки за поднасяне на извинение от Руската федерация, като правоприемник на СССР, за осъществената окупация и нанесените огромни щети на държавата ни по време на престъпния комунистически режим." - посочват от Атлантическия съвет.

Припомняме, за окупацията на Полша германският президент поиска прошка от полския народ, на полски език.

"Ясен държавнически знак от Ваша страна в това отношение би било незабавното пристъпване към премахване на символите на съветската окупация от всички български населени места.

И би било достойно това възстановяване на историческата справедливост да започне с премахване на монумента на съветската армия, намиращ се в центъра на София. Този паметник е символ на окупацията и повече няма място в сърцето на столицата на една свободна и нормална европейска държава" - се казва още в писмото на АСБ.

Припомняме, вчера Министерството на външните работи също излезе с позиция, в която напомни на руската страна, че според нормите на международното законодателство нахлуването на съветската армия в страната ни е акт на окупация.

Атлантиците напомнят, че наложеният от армията окупатор комунистически режим е обявен за престъпен с действащ закон на Народното събрание, приет през 2000 г.

"Както по силата на закона, така и от гледна точка на историческия морал не може период на действие на престъпен режим да се характеризира като "освобождение", подчертават от АСБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!