Сражението за Ракка се усложнява от големите загуби, дезертьорството и недоволството сред проамериканските сили, пише rusvesna.su.
Ракка вече е частично освободена от терористите на ИД от подразделения на „Сирийски демократични сили” (SDF), чиято основа съставляват кюрдските формирования, намиращи се в подчинение на международната коалиция начело със САЩ. Въпреки това сред отрядите на СДС растат сериозни противоречия.
 

Преди дни известното сирийско опозиционно издание AlDorar съобщи, цитирано и от rusvesna.su, че са потвърдени сведенията за масови бягства от редовете на СДС заради тежките загуби в боевете за Ракка.
 
Източници на агенцията станали свидетели на бягството на голям брой бойци от SDF, което се обяснява със страха от гибел в боя. ALDorar подчертава още, че много от дезертьорите са много млади хора, които кюрдите насила мобилизират и след кратка военна подготовка хвърлят в бъркотията на градските боеве с опитните терористи от ИД, което довело до страхотни загуби в редовете на новобранците.
 
Местни активисти също така съобщили за изданието, че във връзка с тези произшествия кюрдската милиция арестувала около 150 избягали бойци, принудително включени в опълчението и хвърлени в сраженията за Ракка.
 
Затворът в кюрдския район Камъшлъ вече е препълнен след масовите арести на жители от селата от източната част на провинция Хасека, избягали от бойните действия в Ракка.
 
Лидерът на кюрдските милиции „Хавал Джабар” вече съобщи за трудностите на градските боеве, предричайки, че битката за Ракка ще продължи около 4 месеца.
 
Освен дезертьорството друг сериозен проблем са сериозните противоречия вътре в групировките. Лидерите на арабските родоплеменни съюзи, населяващи провинциите Хасеке и Дейр ез-Зор, разглеждат придвижването на кюрдските въоръжени формирования по територията на провинциите като заплаха за заграбване на исконно арабски земи.
 
Отношенията на кюрдите, влизащите в състава на SDF, и арабските въоръжени формирования стават все по-лоши. Например арабските отряди „Армиите на Санадид” след възникналите противоречия с лидерите на СДС се отказали от участие в бойните действия против ИД извън пределите на провинция Хасеке.
 
Оказват сериозно влияние и разногласията, свързани с материално-техническото осигуряване на арабските отряди в състава на СДС, което функционира на „остатъчен принцип”.
 
Кюрдите също изказват претенции. На първо място е ниското морално-психологическо състояние на арабските подразделения, които често изоставят позициите си, оголвайки фланговете на сражаващите се кюрдски подразделения.
 
Такова положение на нещата не може да не се отразява на военните успехи на СДС. Дори при продължаващата поддръжка на САЩ възможността за развитие на понататъшното настъпление в направление на Дейр ез-Зор изглежда мъглява, макар и примамлива. Тук също трябва да се добави нестабилната обстановка в Северна Сирия и запазващата се заплаха за кюрдите от страна на Турция.
 
Ситуацията за кюрдите никак не е лесна: от една страна е Турция, после са ненадеждни съюзници в лицето на арабските формирования в състава на СДС и накрая са непредсказуемите партньори в лицето на САЩ, които всеки момент са способни да изменят позицията си по отношение на своите съюзници.
 
Редакция: БЛИЦ